Ανακοινώσεις

Ανακοίνωση ΔΣ για διανομή μερίσματος Β εξαμήνου 2020 (ορθή επανάληψη)

20 Δεκεμβρίου 2020 Ανακοίνωση ΔΣ για διανομή μερίσματος Β εξαμήνου 2020 (ορθή επανάληψη)

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, το οποίο συνεδρίασε την Τρίτη, 15.12.2020, λόγω των συνθηκών ανωτέρας βίας που έχουν διαμορφωθεί για δεύτερη φορά εντός του έτους 2020 εξαιτίας της πανδημίας της ασθένειας του κορονοϊού (covid 19), με συνέπεια την αύξηση των κρουσμάτων και δεκάδες χιλιάδες θανάτους σε όλο τον κόσμο, λαμβάνοντας υπόψη τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, αποφάσισε κατά πλειοψηφία την άμεση (πριν τα Χριστούγεννα) διανομή μερίσματος στα μέλη του.

Το έτος 2020 επέφερε λόγω της πανδημίας μία τεράστια οικονομική πληγή και στο δικηγορικό σώμα. Ουσιαστικά εντός του 2020 τα δικαστήρια λειτούργησαν μόνο έξι μήνες (1ο, 2ο, μισό 3ο, μισό 6ο,7ο,9ο & 10ο).

Η πλειοψηφία των δικηγόρων κατά τη διάρκεια των μηνών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2020 δεν διέθετε ούτε 300 ευρώ τζίρο. Για τον λόγο αυτό άλλωστε δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής 4, καθώς αποτελούσε βασική προϋπόθεση υπαγωγής.

Μολονότι η αναστολή των εργασιών των δικαστηρίων είναι μερική και όχι πλήρης, όπως στην πρώτη φάση της πανδημίας, και κάποιες εργασίες επιτρέπονται, όπως και καταθέσεις δικογράφων, η συντριπτική πλειοψηφία των δικηγόρων δεν εξέδωσε ούτε ένα  γραμμάτιο μέσα στον μήνα Νοέμβριο 2020 και φυσικά δεν αναμένεται να εκδώσει άλλο τον μήνα Δεκέμβριο, καθώς οι περιορισμοί βαθαίνουν ακόμη περισσότερο την οικονομική κρίση. Τον μήνα Νοέμβριο 2020, στον Δικηγορικό Σύλλογο Ιωαννίνων από τα 444 μέλη, 246 δικηγόροι δεν παραστάθηκαν ούτε σε ένα δικαστήριο και δεν εξέδωσαν ούτε ένα γραμμάτιο, ενώ τον μήνα Δεκέμβριο έχουν μειωθεί ακόμη περισσότερο τα νούμερα των γραμματίων.

Η Κυβέρνηση δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν στήριξε τον δικηγορικό κλάδο μολονότι με εντολή της ανεστάλησαν οι εργασίες των Δικαστηρίων, στην πρώτη φάση ολικώς και από 7.11.2020 μερικώς και παρά τις συνεχείς πιέσεις εκ μέρους της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος. Το Υπουργείο Εργασίας και ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, μετά από έξι μήνες δυναμικών  παρεμβάσεων και δίκαιων αιτημάτων του κλάδου μας, στις 26.11.2020 αποδέχτηκε και θέσπισε την απαραίτητη νομοθετική διάταξη για την Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε δικηγόρους, μηχανικούς  και οικονομολόγους από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας  υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων  που έχει συσταθεί στον Ο.Α.Ε.Δ. (άρθρο 66 Ν. 4756/2020). Πλην όμως, όχι μόνο δεν διευθέτησαν μέχρι σήμερα την καταβολή εφάπαξ βοηθήματος των πραγματικά πληττόμενων κλάδων των ανεξάρτητων απασχολούμενων αλλά ακόμη διερευνούν την ύπαρξη ή μη των εισφορών που έχουν συγκεντρωθεί στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολούμενων της παρ. 2 του άρθρου 44 του ν.3986/2011, τον οποίο ενισχύουμε από το 2011.  Έφτασαν Χριστούγεννα και ακόμη δεν υπάρχει θετική ανταπόκριση για άμεση ενίσχυση του κλάδου. Υπό τις συνθήκες αυτές και λαμβάνοντας υπόψη ότι  συγκεντρώθηκε το ποσό των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ που είχαν μεταφερθεί στις 13.4.2020 από το ταμείο του ΔΣΙ στον διανεμητικό λογαριασμό, προκειμένου να διανεμηθεί μέρισμα στις 14.4.2020 εκτάκτως και έναντι μελλοντικών μερισμάτων κατ’ εξαίρεση, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε τα ακόλουθα :

Α. Ομόφωνα τη διανομή του προϊόντος του διανεμητικού λογαριασμού από 1.12.2020 έως 21.12.2020, το οποίο ανέρχεται μέχρι τη συνεδρίαση του ΔΣ (15.12.2020) στο ποσό των  (105.385,18 € – 60.000 €) = 45.385,18 ευρώ.

Β. Κατά πλειοψηφία τη μεταφορά χρημάτων από το ταμείο του Δ.Σ.Ι. στον διανεμητικό λογαριασμό, έτσι ώστε να διανεμηθεί μέρισμα (έναντι μελλοντικών μερισμάτων) στον κάθε δικαιούχο συνάδελφο το ποσό των 250 ευρώ καθαρά, διότι με βάση το παραπάνω ποσό (45.385,18 ευρώ), το μέρισμα που θα διανεμόταν δε θα επαρκούσε ούτε για διανομή εκατό ευρώ για κάθε μέλος. Διευκρινίζεται ότι το ποσό που θα συμπληρωθεί από το ταμείο του Συλλόγου, θα επιστραφεί στο ταμείο μέσω των κρατήσεων υπέρ διανεμητικού λογαριασμού από τα γραμμάτια προκαταβολής εισφορών και εξόδων των συναδέλφων Ιωαννίνων μετά την ημέρα διανομής μέχρι την επόμενη διανομή.

Γ. Τη μη επιβάρυνση του μερίσματος με άλλες κρατήσεις πλην της απόδοσης της παρακράτησης του 15% (Φ.Ε.Ε.) Φόρου Ελευθέρων Επαγγελματιών.       

Δ. Τον καθορισμό των δικαιούχων σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις των σχετικών άρθρων της απόφασης σύστασης και λειτουργίας του διανεμητικού λογαριασμού του Δ.Σ.Ι., πλην του κριτηρίου της  παρ. ε του άρθρου 4, όπως αυτό ισχύει (δηλαδή χωρίς την προϋπόθεση έκδοσης εντός της διανεμητικής περιόδου ενός (1) τουλάχιστον γραμματίου προκαταβολής), με το σκεπτικό ότι έχει ανασταλεί η λειτουργία των δικαστηρίων για μεγάλο χρονικό διάστημα και εις ένδειξη αλληλεγγύης προς τα μέλη που έχουν ανάγκη κ.λπ.

Ε. Ομόφωνα την οριστική απαλλαγή όλων των μελών από το ποσό της ετήσιας εισφοράς 2020 και την παραίτηση από την καθ’ οιονδήποτε τρόπο αναζήτηση αυτής. Τα μέλη που έχουν ήδη καταβάλει την εισφορά του έτους 2020, όπως προκύπτει από το αρχείο των εισπράξεων ετήσιων συνδρομών, αποφασίζεται να μην καταβάλουν συνδρομή για το επόμενο έτος και συμψηφισθεί με την καταβληθείσα και θεωρηθεί η υποχρέωση τους για το 2021 εξοφληθείσα, εκτός αν πρέπει να συμπληρώσουν τη διαφορά λόγω συμπλήρωσης πενταετίας.

Στ. Ομόφωνα την καταβολή της δαπάνης της τράπεζας νομικών πληροφοριών για την χρήση του 2020 από το ταμείο του Συλλόγου και τη μη αναζήτηση της δαπάνης αυτής από τα μέλη.

Ζ. Κατά πλειοψηφία την παρακράτηση ποσού οκτώ (8) ευρώ από το φορολογηθέν καθαρό μέρισμα κάθε μέλους, προκειμένου να συγκεντρωθεί το απαραίτητο ποσό για να λάβουν οι ασκούμενοι  ποσό εκατό (100) ευρώ ως συμβολικό δώρο Χριστουγέννων από τους συναδέλφους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αγωνιά και συναισθάνεται τις δυσκολίες του κάθε μέλους και των οικογενειών που και οι δύο σύζυγοι είναι δικηγόροι. Ακόμη μία φορά καλούμαστε με σύνεση, υπευθυνότητα αλλά πρωτίστως με αίσθημα αλληλεγγύης να παρέμβουμε και να ανακουφίσουμε τα μέλη μας, όσο το δυνατόν, χωρίς να θίξουμε τα αποθεματικά του Συλλόγου, τα οποία εκ του νόμου προορίζονται για άλλο σκοπό. Οι έκτακτες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί καλούν όλους μας να επιδεικνύουμε προσοχή για την υγεία του καθενός μας και την υγεία του διπλανού μας. Επιβάλλεται και είμαστε σε εγρήγορση, παρεμβαίνοντας θεσμικά όπου και όποτε απαιτείται για τη διεκδίκηση έγκαιρων θετικών μέτρων και ενισχύσεων από την Πολιτεία αλλά και τη διατήρηση κεκτημένων δικονομικών διατάξεων με σκοπό την ορθή απονομή της δικαιοσύνης.

Ευχόμαστε σε όλα τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων και στις οικογένειες σας Υγεία, Ειρήνη και Ευημερία !! Να ξημερώσει μία νέα χρονιά που να φέρει σε όλους ψυχική ηρεμία και ανθρώπινες συνθήκες ζωής και εργασίας με ομαλότητα και ουσιαστική ελευθερία.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου

του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων

Η Πρόεδρος

Μαρία Κυρ. Νάκα

 

 

 

Συνημμένα αρχεία:
Ανακοίνωση απόφασης ΔΣ 15.12.2020 Ανακοίνωση απόφασης ΔΣ 15.12.2020 Μέγεθος αρχείου: 58 KB