Ανακοινώσεις

Απόφαση του Δ.Σ. του Δ.Σ.Ιωαννίνων σχετικά με τις εξαγγελίες για επαναλειτουργία - Δελτίο Τύπου

25 Απριλίου 2020 Απόφαση του Δ.Σ. του Δ.Σ.Ιωαννίνων σχετικά με τις εξαγγελίες για επαναλειτουργία - Δελτίο Τύπου

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης την 24.4.2020 για τα θέματα της 85ης Ημερήσιας Διάταξης. Για το 2ο θέμα της ημερήσιας διάταξης "Επί της ανακοίνωσης του Υπουργείου Δικαιοσύνης περί μερικής επαναλειτουργίας των Δικαστηρίων (υποθηκοφυλακεία, κτηματολογικά γραφεία, εγγραφή και εξάλειψη προσημείωσης κ.λπ.)", η Πρόεδρος ενημέρωσε το ΔΣ ότι σε εκτέλεση της από 23.4.2020 απόφασης της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων ζήτησε από όλους τους Προϊσταμένους των Δικαστηρίων και την Προϊσταμένη του Υποθηκοφυλακείου και Κτηματολογικού Γραφείου Ιωαννίνων έγγραφη ενημέρωση. Ειδικότερα, αν ενόψει της μερικής επαναλειτουργίας από 28.4.2020 αν τα συναρμόδια Υπουργεία 1. έχουν αποστείλει οδηγίες ή πρωτόκολλο τήρησης υγειονομικών μέτρων και σε περίπτωση θετικής απάντησης να ενημερώσουν ποιο το περιεχόμενο αυτών και 2. έχουν αποστείλει και διαθέσει στα Δικαστήρια Ιωαννίνων ικανή ποσότητα αναγκαίων υλικών γενικής και ατομικής προστασίας. Η Πρόεδρος ανέγνωσε τις απαντήσεις των Προϊσταμένων που έλαβε, οι οποίες ήταν αρνητικές, πλην της παραλαβής μικρής ποσότητας υλικών μέτρων προστασίας που διανεμήθηκαν στις 15.4.2020.

Υπό τις συνθήκες αυτές μετά από διαλογική συζήτηση, το ΔΣ διατύπωσε την έντονη αγωνία του και τον προβληματισμό του για την εξαγγελία του Υπουργείου για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας. Εξαιτίας της μη έκδοσης Υπουργικής Απόφασης μέχρι σήμερα, το Δ.Σ.  ομόφωνα  ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ  την υποβολή προς στο Υπουργείο αιτήματος παράτασης της αναστολής όλων των διαδικασιών για να υπάρξει οργάνωση και προετοιμασία από την Πολιτεία (επισυνάπτοντας τις απαντήσεις των Δικαστηρίων των Ιωαννίνων) και της άμεσης και έγκαιρης έκδοσης της Υπουργικής Απόφασης. Το Δ.Σ. διέκοψε τη συζήτηση του 2ου θέματος για τον χρόνο αμέσως μετά την έκδοση της Υπουργικής απόφασης.

Επισημαίνεται ότι εξακολουθεί η αναστολή προθεσμιών και παραγραφών, δεν επαναλειτουργούν τα δικαστήρια γενικά, παρά μόνο ελάχιστες κατά τις εξαγγελίες διαδικασίες, οι οποίες δεν σχετίζονται με προθεσμίες και παραγραφές. Θα υπάρχει έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Παράλληλα εκδόθηκε το συνημμένο με αρ. πρωτ. 250/24.4.2020 Δελτίο τύπου.   

 

Συνημμένα αρχεία:
Δελτίο Τύπου ΔΣΙ 24.4.2020 Δελτίο Τύπου ΔΣΙ 24.4.2020 Μέγεθος αρχείου: 51 KB