Ανακοινώσεις

Επιστολή Προέδρου Ολομέλειας στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τον θεσμικό ρόλο του Δικηγόρου 18.12.2020

19 Δεκεμβρίου 2020 Επιστολή Προέδρου Ολομέλειας στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τον θεσμικό ρόλο του Δικηγόρου 18.12.2020

Επισυνάπτεται η από 18.12.2020 επιστολή του προέδρου της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος προς τον κ. Πλιώτα , Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναφορικά με τον θεσμικό ρόλο του δικηγόεου ως συλλειτουργού της Δικαιοσύνης,  επ' αφορµή πρόσφατων πολλαπλών περιστατικών, ορισµένα εκ των οποίων έλαβαν ευρεία δηµοσιότητα, παρεµπόδιση συναδέλφων κατά την άσκηση νπερασπιατικού τους λειτουργήµατος και ανπδικονοµική κράτησή τούς στο πλαίσιο αυτόφωρης διαδικασίας.

Προκειµένου να καταστούν σαφή και να µην υπάρχει περιθώριο παρερµηνειών και καταχρήσεων εκ µέρους των εισαγγελικών αρχών και των αστυνοµικών οργάνων, προτείνεται  να αποσαφηνιστεί, ότι σύµφωνα µε το Ν. 4194/2013 (Κώδικας ∆ικηγόρων) και τον Κώδικα Ποινικής ∆ικονοµίας: 1.- Ο δικηγόρος είναι δηµόσιος λειτουργός και το λειτούργηµά τον αποτελεί θεµέλιο του κράτούς δικαίού. Είναι συλλειτουργός της δικαιοσύνης, και ηθέση τον είναι θεµελιώδης, ισότιµη, ανεξάρτητη και αναγκαία για την απονοµή της. 2.- ∆εν ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία στα πληµµελήµατα που φέρεται να έχει διαπράξει δικηγόρος. 3.- ∆ικηγόρος, που συλλαµβάνεται οποιαδήποτε ηµέρα και ώρα, δεν κρατείται. Ο αστυνοµικός υπάλληλος οφείλει να ενηµερώσει αµέσως τηλεφωνικά τον Εισαγγελέα, ώστε µε προφορική παραγγελία τον τελευταίού να αφεθεί ελεύθερος ο δικηγόρος, προς αποφυγή άσκοπης ταλαιπωρίας. 4.- Εφόσον το ζητήσει ο δικηγόρος πρέπει να διευκολύνεται η επικοινωνία τον ιδίον µε τον Εισαγγελέα Υπηρεσίας. 5.- ∆εν επιτρέπεται η κράτηση δικηγόρού σε αστυνοµικό τµήµα, µετά την εξακρίβωση των στοιχείων και τη διαπίστωση της ιδιότητάς τον (αποδεικωοµένης δια της επαγγελµατικής ταυτότητας του δικηγορικού συλλόγου), επ' αφορµή κατηγορίας για φερόµενο πληµµέληµα. 6.- Πρέπει σε κάθε περίπτωση να λαµβάνεται κάθε µέριµνα ώστε να διευκολύνεται η επικοινωνία τον συνηγόρού µε τον εντολέα τον, εφόσον ο τελευταίος τελεί σε καθεστώς κράτησης.

Είναι απαραίτητη η έκδοση Εγκυκλίου, στο πλαίσιο των αρµοδιοτήτων του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειµένού οι Εισαγγελικοί λειτουργοί, να καταστούν κοινωνοί των ανωτέρω θεµελιωδών αρχών και κανόνων, που σχετίζονται µε το σεβασµό τον Θεσµικού ρόλου του δικηγόρου στην έννοµη τάξη.

Συνημμένα αρχεία:
Επιστολή Προέδρου Ολομέλειας 18.1.2020 προς Εισαγγελέα Α.Π. Επιστολή Προέδρου Ολομέλειας 18.1.2020 προς Εισαγγελέα Α.Π. Μέγεθος αρχείου: 993 KB