Ανακοινώσεις

Ενημέρωση εν αναμονή της νέας ΚΥΑ και Ανακοίνωση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

02 Νοεμβρίου 2020 Ενημέρωση εν αναμονή της νέας ΚΥΑ και Ανακοίνωση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

Συνάδελφοι καλησπέρα, 

Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με τη λειτουργία των Δικαστηρίων από αύριο Τρίτη 3.11.2020.

Μετά από τη συνεχή και επίμονη παρέμβαση του δικηγορικού σώματος προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία όλων των δικαστηρίων της χώρας (αστικών, ποινικών και διοικητικών) καθώς και των υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων, με την αυτονόητη τήρηση των αναγκαίων υγειονομικών μέτρων πρόληψης και προστασίας, όπως η θέση αυτή διατυπώθηκε και επίσημα με τη  χτεσινή απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, οριστικοποιήθηκε το περιεχόμενο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης και παραμένουν από αύριο Τρίτη 3.11.2020 ανοικτά τα δικαστήρια όλων των δικαιοδοσιών και στις περιοχές με επιδημιολογικό επίπεδο αυξημένου κινδύνου, με εξαίρεση τα δικαστήρια των  περιφερειακών ενοτήτων που τελούσαν ήδη σε αναστολή λειτουργίας και συνεχίζουν να τελούν έως και 6.11.2020.

Το δικηγορικό σώμα χαιρετίζει την απόφαση αυτή της Κυβέρνησης, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για ένα κράτος δικαίου και μία δημοκρατική και ευνομούμενη Πολιτεία, η οποία οφείλει να διασφαλίζει την συνεχή και απρόσκοπτη δικαστική προστασία στους πολίτες της.

Απετράπη ευτυχώς, έστω και την ύστατη ώρα, η προσπάθεια  θεσμικών εκπροσώπων των συλλειτουργών της δικαιοσύνης, που αποτελούν το μειοψηφικό τμήμα αυτών και που είναι απόλυτα προστατευμένοι θεσμικά και οικονομικά , οι οποίοι  επιχείρησαν,  χωρίς επαρκή επιστημονική τεκμηρίωση  και με την ασφάλεια που τους παρέχει η  θέση τους, να περιορίσουν τη λειτουργία των δικαστηρίων και να στερήσουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών σε αυτά. Και αυτό, τη στιγμή που λειτουργούν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, τα σχολεία και επιχειρήσεις με πιθανό αυξημένο κίνδυνο διασποράς του ιού και σε αντίθεση με την εμπειρία των λοιπών ευρωπαϊκών κρατών, όπου τα δικαστικά συστήματα συνεχίζουν να λειτουργούν απρόσκοπτα.

Ειδικότερα, από αύριο Τρίτη 3.11.2020 στις περιοχές με επιδημιολογικό επίπεδο αυξημένου κινδύνου, θα λειτουργήσουν κανονικά τα δικαστήρια με τους κάτωθι περιορισμούς:

● Μέχρι δεκαπέντε (15) άτομα στην αίθουσα. Κατ' εξαίρεση ο αριθμός των ατόμων  στην αίθουσα μπορεί να υπερβεί τα δεκαπέντε (15), εάν κατά την κρίση του προεδρεύοντος του δικαστηρίου η παρουσία των ατόμων αυτών είναι απολύτως αναγκαία, αποκλειστικά σε περιπτώσεις όπου ο χρόνος παραγραφής  συμπληρώνεται για τα πλημμελήματα μέχρι 30.6.2021 και για τα κακουργήματα μέχρι 31.12.2021 ή συμπληρώνεται  ο ανώτατος χρόνος προσωρινής κράτησης κατηγορουμένων.

• Τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου.

• Διενέργεια των διασκέψεων, καθώς και οποιασδήποτε ενέργειας, που αφορά στη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών και των εισαγγελιών της Χώρας, εφόσον είναι εφικτό, εξ αποστάσεως με τη χρήση τεχνολογικών μέσων.

• Με απόφαση του αρμοδίου οργάνου διοίκησης του οικείου δικαστηρίου ή εισαγγελίας, που τοιχοκολλάται στην είσοδο του δικαστηρίου ή της εισαγγελίας και αναρτάται στην ιστοσελίδα τους, εφόσον διαθέτουν, ορίζονται τα ειδικότερα ζητήματα που ανάγονται στην εύρυθμη διεξαγωγή των εργασιών τους, καθώς και όλα τα αναγκαία μέτρα που τηρούνται υπ' ευθύνη τους, για την ασφαλή λειτουργία του δικαστηρίου ή της εισαγγελίας ενόψει της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.

• Για όλο το προσωπικό που απασχολείται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στα Δικαστήρια, τις Εισαγγελίες, τη Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, τη Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, εφαρμόζονται αναλογικά τα μέτρα που ισχύουν για το προσωπικό των δημοσίων υπηρεσιών, εφόσον τούτο είναι εφικτό.

• Επιτρέπονται οι συναλλαγές, καθώς και ο έλεγχος των αρχείων, αποκλειστικά σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού, σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους που προβλέπονται σε απόφαση του Προϊσταμένου του καθ’ ύλην αρμόδιου υποθηκοφυλακείου, κτηματολογικού γραφείου ή υποκαταστήματος του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο», που τοιχοκολλάται στην είσοδο της υπηρεσίας και αναρτάται στην ιστοσελίδα της, εφόσον διαθέτει. Στην απόφαση αυτή ορίζονται και όλες οι αναγκαίες λεπτομέρειες για τη λειτουργία της υπηρεσίας, ο μηχανισμός ελέγχου, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού εντός της υπηρεσίας, η τηρητέα διαδικασία για τον αερισμό των κοινοχρήστων χώρων της, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο μέτρο για την ασφαλή λειτουργία της, που τηρούνται υπ’ ευθύνη του Προϊσταμένου, ενόψει της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.

Αναστέλλονται:

α) κάθε προθεσμία σχετική με τη μεταγραφή, εγγραφή, καταχώριση αιτήσεων και πράξεων ή τη λήψη πιστοποιητικών και αντιγράφων και

β) η παραγραφή κάθε συναφούς αξίωσης.

Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζονται οι διοικητικές λειτουργίες των έμμισθων υποθηκοφυλακείων, των κτηματολογικών γραφείων Ρόδου, Κω-Λέρου, του κτηματολογικού γραφείου Θεσσαλονίκης, καθώς και των κτηματολογικών γραφείων και υποκαταστημάτων του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο».

Ειδικά για τα κτηματολογικά γραφεία και υποκαταστήματα του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο» όπου προβλέπεται και παρέχεται ηλεκτρονική υπηρεσία αίτησης, έκδοσης και λήψης πιστοποιητικών, με σχετική απόφαση του ΔΣ του Φορέα κατά τον ν. 4512/2018 (Α’ 5), αυτή εξακολουθεί να λειτουργεί.

Επίσης, για τα ίδια κτηματολογικά γραφεία και υποκαταστήματα, όπου προβλέπεται και παρέχεται ηλεκτρονική υπηρεσία αίτησης καταχώρησης εγγραπτέων πράξεων, με σχετική απόφαση του ΔΣ του Φορέα κατά τον ν. 4512/2018 (Α’ 5), αυτή εξακολουθεί να λειτουργεί υπό τις προϋποθέσεις της πρώτης παραγράφου, ήτοι τους ειδικότερους όρους που προβλέπονται σε απόφαση του Προϊσταμένου του καθ΄ ύλην αρμοδίου κτηματολογικού γραφείου ή του υποκαταστήματος του Φορέα "Ελληνικό Κτηματολόγιο".

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να επιδείξουν υψηλό αίσθημα ευθύνης, να τηρούν απαρέγκλιτα τα μέτρα πρόληψης και προστασίας τόσο κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους όσο εκτός αυτής, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και η συνεχής λειτουργία των δικαστηρίων και των λοιπών υπηρεσιών.

Μόνο όλοι μαζί, ενωμένοι, θα τα καταφέρουμε απέναντι σε αυτή την πρωτόγνωρη υγειονομική απειλή κλείνοντας τα αυτιά μας στις σειρήνες που προσπαθούν να εκτρέψουν την ορθή πορεία της ελληνικής Δικαιοσύνης.

1.11.2020

H κυβέρνηση ετοιμάζει νέα ΚΥΑ για τα Επίπεδα προληπτικών μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

Η αγωνία και η πάγια θέση του σώματος έγκειται στη διαρκή λειτουργία των δικαστηρίων και στη δυνατότητα δικαστικής προστασίας των πολιτών με προσαρμογή στα υγειονομικά μέτρα προστασίας.

Ζητήσαμε άμεση έκδοση ΚΥΑ για τη ρύθμιση της αναστολής ώστε οι δικηγόροι των 7 ΠΕ που βρίσκονται σε αναστολή να έχουν σαφή ενημέρωση και να μη δημιουργείται αβεβαιότητα και αγωνία για το καθεστώς που θα ισχύσει την Τρίτη το πρωί.

Ζητήσαμε να εκδοθεί άμεσα σχετική ανακοίνωση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης που να περιλαμβάνει και τον τρόπο λειτουργίας των δικαστηρίων στις 7 ΠΕ που βρίσκονται ήδη σε αναστολή έως 6.11.2020 για να υπάρχει ασφάλεια δικαίου καθώς πρέπει να αποφεύγονται αιφνιδιασμοί και να διασφαλιστεί κάθε ουσιαστικό και δικονομικό δικαίωμα. 

Ως Πρόεδρος του ΔΣΙ δήλωσα ενώπιον όλων και  εξακολουθώ να θεωρώ προβληματικό το να πούμε ότι άμεσα λειτουργούν τα Δικαστήρια στις 7 περιφέρειες όταν όλοι οι παράγοντες της δίκης έχουν ειδοποιηθεί για το αντίθετο – πέρα από τα πολλά δικονομικά προβλήματα όπως ανταιτήσεις, ανταγωγές που δεν ασκήθηκαν εμπρόθεσμα ή ένορκες Βεβαιώσεις που δεν ελήφθησαν…. 

 

Από πληροφορίες που δεν μπορώ να επιβεβαιώσω, ένα σχέδιο της ΚΥΑ προβλέπει τη λειτουργία των πολιτικών δικαστηρίων για τις ΠΕ που βρίσκονται στο νέο «κόκκινο» επιδημιολογικό πεδίο. Από το πρωί βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους Προέδρους των άλλων 6 Δικηγορικών Συλλόγων προς διευθέτηση των ζητημάτων που ανακύπτουν και αποφασίσαμε να αιτηθούμε από κοινού να προβλεφθεί στην ΚΥΑ ειδική διάταξη για τις 7 ΠΕ, προκειμένου να παραμείνουν σε πλήρη αναστολή έως και 6.11.2020, όπως όριζαν οι ΚΥΑ που εκδόθηκαν για κάθε μία από τις ΠΕ αντίστοιχα και για τις λοιπές ρυθμίσεις επαναλειτουργίας μετά τις 6.11.2020 θα εκδοθεί ειδικά για τα δικαστήρια στις παραπάνω ΠΕ νέα νομοθετική διάταξη."  

Τη Δευτέρα, 2.11.2020 στις 11:00 π.μ. θα λάβει χώρα συνεδρίαση επιτροπής στο Υπουργείο (με Καλαβρό Γιαννόπουλο κ.λπ.) για να περιλάβει τα της επαναλειτουργίας και το περιεχόμενο της τελικής ΚΥΑ. 

Τη Δευτέρα, 2.11.2020 σίγουρα όλα μένουν ως έχουν σε πλήρη αναστολή και θα βρισκόμαστε σε επαφή με τα μέλη της επιτροπής ώστε να επιτευχθεί το αυτονόητο, η ισχύς της αναστολής  έως τις 6.11.2020 ως έχει. 

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδος.

 

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως την Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020 υπό την προεδρία του Προέδρου της, μέσω τηλεδιάσκεψης, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

1. Η Δικαιοσύνη αποτελεί πυλώνα της Δημοκρατίας. Η διαρκής λειτουργία των δικαστηρίων και η δυνατότητα δικαστικής προστασίας των πολιτών αποτελούν κύρια χαρακτηριστικά ενός κράτους δικαίου και κάθε δημοκρατικής και ευνομούμενης πολιτείας.

2. Η Ολομέλεια εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση δεν έχει εκδώσει την προβλεπόμενη κοινή υπουργική απόφαση για τη λειτουργία των δικαστηρίων, υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων, όπως και για τα ζητήματα που ανακύπτουν από την αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων και την έναρξη επαναλειτουργίας τους στις 7 Περιφερειακές Ενότητες, που ανήκαν 4ο επιδημιολογικό πεδίο, με αποτέλεσμα οι δικηγόροι να μην έχουν σαφή ενημέρωση και να δημιουργείται αβεβαιότητα και αγωνία για το καθεστώς που θα ισχύσει την Τρίτη το πρωί. Θα πρέπει να εκδοθεί τώρα σχετική ανακοίνωση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

3. Η υγειονομική κρίση που διέπει την χώρα, λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, δεν πρέπει να οδηγήσει σε αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων, λαμβανομένων υπόψη αφενός μεν της ανάγκης συνέχισης του δικαιοδοτικού τους έργου και αφετέρου το γεγονός ότι από κανένα επιστημονικό στοιχείο δεν προκύπτει ότι οι χώροι των δικαστηρίων έχουν αποτελέσει μέχρι σήμερα χώρους υπερμετάδοσης του ιού. Δεν νοείται αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων, όταν λειτουργούν όλες οι λοιπές δημόσιες υπηρεσίες, τα σχολεία και σειρά επιχειρήσεων με πιθανό μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης στον ιό.

Υπάρχει, άλλωστε, και η σχετική εμπειρία με την λειτουργία των δικαστηρίων στις ευρωπαϊκές χώρες. Στα πλαίσια αυτά, θα πρέπει να επαναλειτουργήσουν άμεσα όλα τα δικαστήρια κάθε δικαιοδοσίας (αστικά, ποινικά, διοικητικά), η λειτουργία των οποίων έχει ανασταλεί προσωρινά, όπως και τα Υποθηκοφυλακεία και τα Κτηματολογικά Γραφεία, οι Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης και οι Διευθύνσεις Ιθαγένειας και να θεσπιστούν μεταβατικές διατάξεις για τα ζητήματα που ανακύπτουν.

4. Αυτονόητο είναι ότι η λειτουργία των δικαστηρίων, των υποθηκοφυλακείων και των κτηματολογικών γραφείων θα πρέπει να γίνεται με τη λήψη και τήρηση όλων των προβλεπόμενων από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες μέτρων πρόληψης και προστασίας, με την ευθύνη της Πολιτείας και των προϊσταμένων των οικείων υπηρεσιών και των δικαστηρίων. Ειδικά για τα ποινικά δικαστήρια, η εκδίκαση των υποθέσεων θα πρέπει να γίνεται με ευθύνη του αρμοδίου Εισαγγελέα, ο οποίος θα κρίνει, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες και τα δεδομένα κάθε υπόθεσης, ποιές εξ αυτών θα συζητηθούν ή θα αποσυρθούν, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η έγκαιρη ενημέρωση των διαδίκων, η ασφαλής διεξαγωγή της δίκης και η αποφυγή συγχρωτισμού.

Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας έχουν ήδη συμβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο (ιδίως με τη διάθεση εξοπλισμού και προσωπικού στους χώρους των δικαστηρίων και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης) στην αποφόρτιση και ομαλή λειτουργία των Δικαστηρίων, Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων και θα συνεχίσουν να το πράττουν.

Η Ολομέλεια καλεί όλους τους συναδέλφους δικηγόρους να τηρούν απαρέγκλιτα όλα τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης και προστασίας (χρήση μάσκας – αντισηπτικών, τήρηση αποστάσεων κλπ.) τόσο κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους όσο και εκτός αυτής, προκειμένου να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία και να μην επιδεινωθεί, κατά το δυνατόν, δεδομένων των επικρατουσών συνθηκών, η κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου.

5. Είναι προφανές ότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει δυσμενείς συνέπειες στο κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι.

Το δικηγορικό σώμα έχει πληγεί περισσότερο από όλους τους άλλους κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων, λόγω και της τριμήνου αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων, των υποθηκοφυλακείων και των κτηματολογικών γραφείων. Στις δυσμενείς συνέπειες του πρώτου κύματος της πανδημίας έρχονται να προστεθούν οι συνέπειες του δεύτερου κύματος, το οποίο αναμένεται, κατά τους ειδικούς επιστήμονες, να έχει μακρά διάρκεια, λόγω και των καιρικών συνθηκών και δυσμενέστερα, σε σχέση με το πρώτο κύμα, αποτελέσματα.

Οι συνθήκες που διαμορφώνονται απέχουν πολύ της κανονικότητας, ακόμη και της «νέας κανονικότητας» του Ιουνίου και επιδρούν αρνητικά στην άσκηση του επαγγέλματός μας, ακόμη και υπό το καθεστώς της πλήρους λειτουργίας των Δικαστηρίων, Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων.

Η ίδια η Πολιτεία αναγνωρίζοντας την κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί, ενέταξε τους δικηγόρους εκ νέου στους πληττόμενους ΚΑΔ και στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής από το οποίο μέχρι τώρα εξαιρούνταν, όπως προκύπτει από την χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών. Η Πολιτεία οφείλει να επιδείξει έμπρακτα την στήριξή της στον δικηγορικό κλάδο και με περαιτέρω μέτρα.

Ας μην διαφεύγει της προσοχής ότι ο δικηγόρος είναι συλλειτουργός της Δικαιοσύνης και η διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς άσκησης του επαγγέλματός του, όπως και της διαβίωσής του, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ορθή εκτέλεση του έργου του.

Στα πλαίσια αυτά, η Ολομέλεια για την οικονομική στήριξη του κλάδου, πέραν του διεκδικητικού πλαισίου που έχει θέσει με προηγούμενες αποφάσεις της (χορήγημα ΟΑΕΔ, αποζημιώσεις νομικής βοήθειας , καταβολή οφειλών ΕΦΚΑ, ζητήματα εμμίσθων κλπ) διεκδικεί:

1. Τη λήψη των αναγκαίων μέτρων οικονομικής στήριξης των δικηγόρων, ιδίως στις περιφερειακές ενότητες όπου ανεστάλη η λειτουργία των δικαστηρίων και στην περίπτωση τυχόν περιορισμού της λειτουργίας τους και σε άλλες περιφερειακές ενότητες.

2. Την αναστολή όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων .

3. Τη μείωση του μισθώματος επαγγελματικής στέγης.

4. Την ενοποίηση των κριτηρίων για την μη επιστρεπτέα επιχορήγηση/ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που επλήγησαν από την πανδημία covid 19, μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος στήριξης, σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, με την μείωση του ποσού των απαιτούμενων εξόδων, προκειμένου να μην αποκλεισθεί η μεγάλη πλειοψηφία των δικηγόρων από το πρόγραμμα αυτό.

5. Τη μείωση του μισθώματος φοιτητικής στέγης τέκνων δικηγόρων, λαμβανομένης υπόψη της εξαγγελίας της Κυβέρνησης για υποχρεωτική τηλεεκπαίδευση στα Πανεπιστήμια.

 

Συνημμένα αρχεία:
Ανακοίνωση Υπουργείου Δικαιοσύνης 2.11.2020 Ανακοίνωση Υπουργείου Δικαιοσύνης 2.11.2020 Μέγεθος αρχείου: 16 KB