Ανακοινώσεις

Επιστολή Προέδρου Δ.Σ.Ι. προς τους συναδέλφους

14 Απριλίου 2020 Επιστολή Προέδρου Δ.Σ.Ι. προς τους συναδέλφους

Συνάδελφοι,

θεωρώ σκόπιμο ότι πρέπει να δοθούν κάποιες διευκρινίσεις σχετικά με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων κατά την 83η συνεδρίαση του. Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι σύμφωνα με το άρθρο 90 του Κώδικα Δικηγόρων έχουν συγκεκριμένους σκοπούς, μεταξύ των οποίων δεν συμπεριλαμβάνεται η οικονομική ενίσχυση των μελών. Μετά την τροποποίηση της διάταξης του άρθρου 89 του Κώδικα Δικηγόρων οι Σύλλογοι είναι Ν.Π.Δ.Δ. σωματειακής μορφής. Για κάθε θέμα που αφορά στη διοικητική και οικονομική λειτουργία τους και σε κάθε ζήτημα που διέπει τις σχετικές έννομες σχέσεις, εφαρμόζονται αποκλειστικά οι διατάξεις του Κώδικα Δικηγόρων, καθώς και του οργανισμού και του κανονισμού του Συλλόγου αν έχει. Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι έχουν διαχειριστική αυτονομία και αυτοτέλεια, διοικούνται από αιρετά Δ.Σ. και ελέγχονται από τις Γενικές Συνελεύσεις αυτών. Μπορούν να ιδρύουν νομικά πρόσωπα με εταιρική ή μη μορφή για τη διαχείριση και αξιοποίηση της περιουσίας τους. Επιπλέον οι Σύλλογοι είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν πλήρως τις φορολογικές διατάξεις (καταβολή φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων και όλες τις φορολογικές υποχρεώσεις για κάθε συναλλαγή).  Μη έχοντας δυνατότητα σύμφωνα με τους σκοπούς τους να προβαίνουν σε παροχές και ενισχύσεις των μελών τους, προβλέφθηκε στο άρθρο 95(η) η δυνατότητα ίδρυσης από τους Δ.Σ. διανεμητικών λογαριασμών του άρθρου 62 του Κώδικα και η άσκηση εποπτείας σε αυτούς ενώ διαβλέποντας ότι χρειάζεται να αλληλοϋποστηρίζονται τα μέλη, οι περισσότεροι Δικηγορικοί Σύλλογοι ίδρυσαν σωματεία. Αρχικά τα ταμεία προνοίας, το έτος 1936, που βοήθησαν σημαντικά τα μέλη την περίοδο του Β παγκοσμίου πολέμου, τα οποία πολύ μετέπειτα εξελίχθηκαν στα γνωστά ΛΕΑΔ, Λογαριασμούς Ενίσχυσης και Αλληλοβοήθειας, για να έχουν τα εργαλεία εκείνα, ώστε να έχουν την ευχέρεια να ελίσσονται και να μην υπόκεινται σε αυστηρές προϋποθέσεις καταβολής χρηματικής ενίσχυσης (φορολογικές και άλλες), όπως ορίζεται στο καταστατικό τους. Αργότερα και με την υπολειτουργία του ΤΥΔΕ, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της Περιφέρειας ίδρυσαν τον ΛΕΔΕ, Λογαριασμό Ενίσχυσης Δικηγόρων Επαρχιών, για να στηρίζει τα μέλη του με εφάπαξ και ενισχύσεις λόγω ασθενείας. 

Εν προκειμένω, όλα τα μέλη του Δ.Σ. δήλωσαν εξ αρχής ότι πρέπει να βοηθηθούν τα μέλη του Δ.Σ.Ι. λόγω των πρωτοφανών μέτρων κατά της πανδημίας. Η πλειοψηφία πρότεινε να διανεμηθεί έκτακτο μέρισμα έναντι μελλοντικών μερισμάτων, συμπληρώνοντας τον διανεμητικό λογαριασμό με κεφάλαια από το ταμείο του Συλλόγου. Η πρόταση της μειοψηφίας ήταν να δοθεί έκτακτη παροχή – ενίσχυση σε όλα τα μέλη από τα αποθεματικά του Συλλόγου χωρίς επιστροφή. Μολονότι η πλειοψηφία συμφώνησε ότι δεν επιτρέπεται από τους σκοπούς του Συλλόγου, σύμφωνα με τον Κώδικα Δικηγόρων, η οικονομική ενίσχυση των μελών, ζητήσαμε  τόσο από την λογίστρια του Συλλόγου, όσο και από τον Δικηγόρο Αθηνών, κ. Ευστάθιο Μπακάλη  (Σύμβουλο φορολογικών θεμάτων ΔΣΑ & Ολομέλειας) την άποψή τους για το εγχείρημα και αν θα υπάρχουν φορολογικές συνέπειες σε περίπτωση χορήγησης οικονομικής παροχής. Και οι δύο ήταν κάθετοι ότι η παροχή αντιμετωπίζεται φορολογικά ως δωρεά με αναλογούντα φόρο σε ποσοστό 40% από το πρώτο ευρώ.

Υπό τις συνθήκες αυτές αποφασίσαμε  κατά πλειοψηφία τη διανομή μερίσματος στα μέλη του ΔΣΙ σύμφωνα με την ισχύουσα απόφαση σύστασης του διανεμητικού λογαριασμού του Συλλόγου χωρίς καμία κράτηση πλην της παρακράτησης του Φ.Ε.Ε. 15% . Δεδομένου ότι το διαθέσιμο ποσό του διανεμητικού λογαριασμού δεν επαρκούσε για μία διανομή ύψους 250 ευρώ(κατά την κρίση της πλειοψηφίας), αφού ζητήσαμε εκ νέου την άποψη των παραπάνω ειδικών, οι οποίοι επιβεβαίωσαν το νόμιμο και ανέξοδο του εγχειρήματος, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να συμπληρωθεί από άλλους λογαριασμούς του ΔΣΙ και να αποδοθεί στους συναδέλφους έναντι επόμενων (μελλοντικών) διανομών μερίσματος προς αυτούς. Τούτο δεν συνιστά δάνειο αλλά θα φροντίσει το Δ.Σ. να επιστραφεί σταδιακά και ομαλά μέσω των παρακρατήσεων από τα γραμμάτια προείσπραξης υπέρ διανεμητικού λογαριασμού. Διευκρινίζεται ότι ουδείς συνάδελφος δεν υποχρεούται να επιστρέψει ο ίδιος το ποσό που θα λάβει ως έκτακτο μέρισμα έναντι μελλοντικών.

 

Συνάδελφοι από την πρώτη στιγμή μαζί με τα μέλη του Συμβουλίου αναζητήσαμε τους νόμιμους και ενδεδειγμένους τρόπους να βοηθήσουμε τα μέλη με κάθε τρόπο, οικονομικό και πρακτικό, αναλογιζόμενοι την κρισιμότητα των στιγμών. Αποτελεί προτεραιότητα όλων μας η αλληλεγγύη προς τα μέλη και δεν είναι προνόμιο μόνο ολίγων. Εμπιστευτείτε την κρίση του Συμβουλίου, έχει εξετάσει όλα τα δεδομένα. Φρονώ ότι σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων, σεβόμενοι παράλληλα τη διασφάλιση της περιουσίας του Συλλόγου, η οποία έχει συγκεντρωθεί για την εκπλήρωση των σκοπών του. Άλλωστε καθημερινά όλοι κρινόμαστε και για τις προθέσεις μας, και για τις ενέργειές μας και για τα γραφόμενά μας. Τέλος να επισημανθεί ότι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι που επέλεξαν να συνδράμουν τα μέλη τους, με αυτόν τον τρόπο το έπραξαν, μέσω διανεμητικών λογαριασμών.

Με την ευκαιρία των άγιων ημερών του Πάσχα, εύχομαι σε όλους σας, καλή Μεγάλη Εβδομάδα με ηρεμία, αισιοδοξία, αγάπη, εσωτερική αναζήτηση για να αξιωθούμε όλοι την Ανάσταση του Κυρίου με υγεία και κατανόηση στις καρδιές όλων. Να ανταμώσουμε γρήγορα υγιείς με το πέρας της δοκιμασίας.

Ιωάννινα, 14 Απριλίου 2020

Η Πρόεδρος του Δ.Σ.Ι.

Μαρία Κυρ. Νάκα

Συνημμένα αρχεία:
Επιστολή Προέδρου ΔΣΙ 14.4.2020 Επιστολή Προέδρου ΔΣΙ 14.4.2020 Μέγεθος αρχείου: 53 KB