Ανακοινώσεις

Πρώτες Οδηγίες για την εφαρμογή του Νόμου 4670/2020 περί της Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης

02 Μαρτίου 2020 Πρώτες Οδηγίες για την εφαρμογή του Νόμου 4670/2020 περί της Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 43 στις 28.2.2020 ο Νόμος 4670/28.2.2020 με τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ έχει ήδη αλλάξει, όπως εμφαίνεται στη συνημμένη φωτογραφία. 

ΜΕΧΡΙ  και 13.3.2020 υπάρχει δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας και αλλαγής στην επιλογή έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής 13.03.2020.
Όποια κατηγορία επιλεγεί θα δοθεί καταληκτική ημερομηνία πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι 20.3.2020.
Οι Νέοι ασφαλισμένοι κάτω πενταετίας επιλέγουν την υποκατώτατη των 126 ευρώ πλέον 10 ευρώ υπέρ ΟΑΕΔ  (μπορούν βέβαια, αν θέλουν να επιλέξουν και ανώτερη).
Οι έμμισθοι δικηγόροι που παράλληλα ασκούν το ελεύθερο επάγγελμα μπορούν να επιλέξουν ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία από τη δεύτερη. Οι έμμισθοι επιλέγουν το εδάφιο κάτω δεξιά "Δηλώνω ότι έχω παράλληλη μισθωτή απασχόληση" .
Συνεχίζεται κανονικά ο συμψηφισμός γραμματίων προκαταβολής εισφορών με τις εισφορές της ασφαλιστικής κατηγορίας που θα επιλεγεί.
Οι εισφορές ΕΤΕΑΕΠ συνεχίζουν να πληρώνονται κανονικά στην πλατφόρμα του ΕΤΕΑΕΠ για τους επόμενους μήνες χωρίς δυνατότητα επιλογής, αναμένοντας κάποια στιγμή εντός του έτους, πιθανώς από 1.7.2020, να γίνει διαμόρφωση κοινής ηλεκτρονικής πλατφόρμας και κοινού ειδοποιητηρίου.
 
Προσοχή απαιτείται καθώς πλέον οι ασφαλιστικές εισφορές θα αποτελούν κανονικό έξοδο και θα αφαιρούνται για τη διαμόρφωση του φορολογητέου εισοδήματος. Επομένως οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν άνω των 20.000 θα πρέπει να συνυπολογίσουν κατά την επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας και την ωφέλεια που αναμένεται να υπάρξει από τη μείωση φόρου και εισφοράς αλληλεγγύης με την επιλογή ανώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας.
 
Επισημαίνεται ότι η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής έθεσε ζητήματα αντισυνταγματικότητας στην περικοπή των ποσοστών αναπλήρωσης μετά το 40ο έτος (όμοια άποψη έχει εκφράσει και η Επιτροπή Ασφαλιστικού του ΔΣΑ στο πόρισμά της) και μάλλον στο ζήτημα των εισφορών μη μισθωτών παραθέτοντας το σχετικό χωρίο των αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ.
Ευχαριστούμε τον κ. Ανδρέα Κουτσόλαμπρο, Δικηγόρο, Έμμισθο Δικηγόρο ΕΦΚΑ, Πρόεδρο Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων, Μέλος της Επιτροπής Ασφαλιστικού ΔΣΑ και Σύμβουλο ΔΣ του ΔΣΑ για την ενημέρωση και τη συνοπτική αυτή συγκέντρωση των πρώτων οδηγιών κατά την ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 24.2.2020 στα Ιωάννινα με φροντίδα του ΔΣΙ.     
Για οποιαδήποτε νεώτερη εξέλιξη θα υπάρχει ενημέρωση.  
 

 

Συνημμένα αρχεία:
Κατεβάστε το αρχείο Κατεβάστε το αρχείο Μέγεθος αρχείου: 913 KB